Kuchenne przygotowania do świąt – jak ułatwić przyrządzanie potraw dzięki maszynce do mielenia?

Kuchenne przygotowania do świąt – jak ułatwić przyrządzanie potraw dzięki maszynce do mielenia?

Wigilia to święto, podczas którego jemy potrawy zupełnie inne niż na co dzień. Przede wszystkim są to dania wegetariańskie – zgodnie z tradycją 12 potraw wigilijnych powinno być bezmięsnych. Przygotowanie ich może zajmować całkiem sporo czasu, dlatego nawet wiele dni przed wigilią większość z nas melduje się w kuchni i zaczyna pracę. Czy można jednak ułatwić sobie przygotowanie świątecznej kolacji i do wykonania dań jarskich wykorzystać… maszynkę do mielenia mięsa? Można!

Z tekstu dowiesz się:

Do niektórych tradycyjnych potraw wigilijnych należy przygotować się odpowiednio wcześniej. Takim przykładem jest barszcz, który, ugotowany zgodnie ze sztuką, wymaga uprzednio zakiszenia domowego zakwasu. Są jednak takie potrawy, które przygotowuje się w dzień wigilii. Zebraliśmy kilka takich propozycji, do których możesz wykorzystać maszynki do mielenia mięsa, aby samo gotowanie zajęło jeszcze mniej czasu!

Jak wykorzystać maszynkę do mielenia, aby przygotować dania z kapusty?

Jednym z nieodłącznych elementów wigilijnego stołu są dania z kiszoną kapustą. Daje ona wyrazisty smak, poprawia trawienie, a także działa prozdrowotnie na układ pokarmowy. A poza tym jest przepyszna. Jakie potrawy doskonałe na świąteczny stół możesz przygotować, używając kiszonej kapusty? To m.in.:

  • paszteciki z grzybami i kapustą – na farsz będziesz potrzebować 3-4 szklanki suszonych grzybów, 4-5 szklanek kiszonej kapusty, łyżkę oliwy, szklankę wody, małą cebulę oraz pieprz. Namocz grzyby przez noc, a rano zagotuj je razem z kapustą. Na oliwie podsmaż cebulę, połącz z kapustą oraz grzybami i przepuść przez maszynkę do mielenia. Dopraw do smaku i zawiń w ulubione ciasto – doskonałe będzie takie, jak do krokietów lub naleśników;
  • uszka z grzybami – będziesz potrzebować szklankę mąki pszennej, 2/3 szklanki wody, łyżkę oleju, małą cebulę, pieprz, sól, 2 łyżki bułki tartej oraz 2 szklanki suszonych grzybów. Aby przygotować farsz, namocz grzyby przez noc, a następnego dnia gotuj do miękkości i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokrój, podduś na oleju i połącz z przyprawami oraz bułką. Aby zrobić ciasto, mąkę przesiej, dodaj wodę, połącz z odrobiną oleju i soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie miało sprężystą konsystencję. Po rozwałkowaniu wytnij krążki, nałóż farsz i zaklej w kształt uszek. Gotowe wrzuć do gorącej, osolonej wody i gotuj, aż wypłyną;
  • pierogi z kapustą i grzybami – przygotuj dokładnie te same składniki, co do uszek, ale do farszu przed jego zmieleniem dodaj 2 szklanki odsączonej kiszonej kapusty. W ten sam sposób przygotuj również ciasto – rozwałkuj je nieco grubiej niż w przypadku uszek.

Słodkie i tradycyjne potrawy wigilijne bez maszynki do mielenia maku? To możliwe!

Na wigilijnym stole tradycyjnie znajdują się nie tylko wytrawne dania, ale też te bardziej słodkie. Najpopularniejsze to oczywiście kutia oraz makowiec. Nigdy nie robiłeś kutii? To proste, nawet jeśli nie masz maszynki do mielenia orzechów i maku. Możesz z powodzeniem skorzystać z maszynki do mięsa ZMM4055B marki Zelmer. Dzięki jej zmiennym końcówkom i dwustronnym ostrzom bezpiecznie i szybko zmielisz mak oraz orzechy.

Do kutii będziesz potrzebować 150 g zmielonego maku, ½ szklanki pszenicy bez łusek, ½ szklanki miodu, 1 laski wanilii, 130 g grubo zmielonych ulubionych orzechów, 60 g posiekanych migdałów bez skórki, ½ szklanki rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 suszone figi i około 500 ml mleka do sparzenia maku. Pszenicę zalej wodą i zostaw na noc, aby napęczniała, mak zalej gorącym mlekiem i również zostaw na noc. Rano odcedź pszenicę i gotuj, aż będzie miękka. Mak odciśnij przez gazę, orzechy podpraż i posiekaj lub zmiel. Laskę wanilii przekrój i wyciągnij ziarenka. Figi pokrój na mniejsze kawałki. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki i ciesz się pysznym deserem wigilijnym. Pamiętaj, żeby kutię schłodzić w lodówce przed podaniem – będzie smaczniejsza!

Przygotowanie tradycyjnych potraw wigilijnych nie musi wiązać się z godzinami w kuchni. Wykorzystaj sprzęty małego AGD marki Zelmer i przygotuj swoją kolację świąteczną znacznie szybciej – dzięki temu jeszcze więcej czasu spędzisz z najbliższymi!

Materiał partnera

Podobało się? Pokaż znajomym

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments